Vuurwerkbunkers en verkoop - Wetgeving en constructie

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • Luc
    AVP Lid
    • 26-01-2024
    • 261

    Vuurwerkbunkers en verkoop - Wetgeving en constructie

    Als vuurwerk wilt verkopen moet je aan strenge eisen voldoen. Er komt heel wat bij kijken om vuurwerk veilig op te slaan en te verkopen. Hier lees je alle informatie over het opslaan van vuurwerk in een vuurwerkbunker en aan welke eisen deze moeten voldoen.

    In dit bericht ga ik uit van een opslag van maximaal 10.000 kilo. De regels voor het opslaan/verkopen van meer dan 10.000 verschillen.
    In dit bericht haal ik een aantal punten naar boven. Voor de volledig eisen die gebonden zijn aan het opslaan en verkopen van vuurwerk bekijk je de bijlage onderin.


    Deze vergunningen/voorwaarden moet je hebben voor het opslaan en verkopen van vuurwerk:
    - Verkoopvergunning bij de gemeente
    - Omgevingsvergunning bij meer dan 10.000 kilo vuurwerk
    - Melding maken bij het Omgevingsloket voor minder dan 10.000 kilo vuurwerk
    - Vuurwerkopslag die voldoet aan de regels van het Vuurwerkbesluit, Memorandum 60 en NEN6069
    - Voldoen aan Omgevingsplan van je gemeente
    - Veiligheidsafstanden volgens Vuurwerkbesluit

    Termen:
    Vuurwerkbesluit: Wetgeving voor opslag en verkoop van vuurwerk.
    Memorandum 60 (MEM60): Regelgeving bij brandmelder- ontruimingsinstallaties en onderdeel van de VAS (Voorschriften Automatische Sprinklerinstallaties) NEN6069: Wet-/regelgeving constructie vuurwerkbunkers. (Stichting Nederlands Normalisatie-Instituut
    UPD: Uitgangspuntendocument
    PvE: Plan van Eisen
    Bufferbewaarplaats: Ruimte waarin verpakt vuurwerk uit de transportverpakking is. Dus los. Hier worden alle bestellingen gemaakt of gepakt. (Memoranda als cat. 4 vuurwerk (uit verpakking))
    Bewaarplaats. Hier mag alleen verpakt vuurwerk in de transport verpakking zijn. Dus het vuurwerk mag niet uitgepakt worden. (Memoranda als cat. 3 vuurwerk (verpakt))

    Voordat je vuurwerk daadwerkelijk mag opslaan moet je eerst flink wat zaken op orde hebben. Dit kost veel tijd en geld.

    Een vuurwerkwinkel/opslag mag niet in de volgende plekken zich bevinden. Dit wordt in acht genomen bij de verlening van de omgevingsvergunning

    Constructie van een bufferbewaarplaats of bewaarplaats:
    Een (buffer)bewaarplaats moet minimaal 60 minuten brandwerend zijn. De brandwerendheid van een (buffer)bewaarplaats naar een andere (buffer)bewaarplaats mag niet lager zijn dan 120 minuten. De wanden, vloer en plafond van de (buffer)bewaarplaats zijn gemaakt van metselwerk, beton en cellenbeton. Dit mag afwijken mits het bevoegd gezag hier toestemming voor heeft verleent mits de zelfde brandwerendheid en constructie stevigheid wordt gewaarborgd.
    Er mogen geen andere openingen of ramen zijn dan de toegangsdeur. Tenzij het een ventilatieopening betreft die zodanig zijn uitgevoerd dat de brandwerendheid van de (buffer)bewaarplaats voldoet aan de brandvoorschrift van een minimum van 60 minuten brandwerend.
    De deur:
    - Draait alleen naar buiten
    - Sluit vanzelf
    - Bij doelmatige drukontlastig mag de deur niet worden belemmerd (bij explosie mag de druk van de deur niet hoger zijn dan de muur/plafond constructie).
    - Mag niet geblokkeerd zijn
    - Minder dan 10.000 kilo vuurwerk mag de deur max. 4m2 oppervlakte bevatten.
    - Meer dan 10.000 kilo vuurwerk mag de deur max. 8m2 oppervlakte bevatten.
    - De deur van de (buffer)bewaarplaats mag niet in de route van een vluchtroute liggen
    - Mag niet in de verkoopruimte zitten
    - Mag niet in of nabij een liftschacht zitten.
    - Tussen de deur van de (buffer)bewaarplaats en de deur van de verkoopruimte zit minimaal 30 minuten brandwerendheid. De deur van de verkoopruimte is ook zelfsluitend en bevat geen openingen naar de (buffer)bewaarplaats.
    - Er moet een aanduiding aanwezig zijn op de deur dat er explosieve materialen in liggen.
    - Geen vuur stickers




    Als de toegangsdeur van de (buffer)bewaarplaats bereikbaar is voor onbevoegde moet op minimaal 4 meter afstand een deugdelijke afscheiding staan om toegang te voorkomen.

    Geen gasleiding of brandstofleidingen in de (buffer)bewaarplaats.

    De toegangsdeuren tot de (buffer)bewaarplaats mogen niet zichtbaar zijn vanuit de verkoopruimte of zichtbaar ook met een tussendeur mogen deze niet zichtbaar zijn.

    Verwarming mag alleen vanuit warmteoverdracht van water komen en mag niet boven de 100 graden Celsius komen.

    Er zijn ook strenge regels voor het vrijwaringgebied en de veiligheidsafstanden vanaf de (buffer)bewaarplaats. Deze zijn afhankelijk wat wat de bestemmingsgrens of bouwstrook is. Dit staat duidelijker beschreven op InfoMIL. Denk hierbij aan gevoelige objecten zoals ziekhuizen, verzorgingstehuizen en crèches.

    Click image for larger version  Name:	NPMcn6X.png Views:	0 Size:	8.5 KB ID:	2320


    In een buffer(bewaarplaats) heb je een aantal regels met betrekking tot de stapelhoogte en indeling. De stapelhoogte en de maximale opslaghoeveelheid in kilo`s uit het PvE moet zijn afgestemd op de sproeidichtheid van de sprinklerinstallatie. Er moet in een bewaarplaats minimaal vrije ruimte aanwezig zijn van 0,5 meter tussen de goederen en de sprinklerinstallatie en 10 centimeter tussen het plafon en de sprinkler. In de verkoopruimte is het maximaal 3 meter afstand tussen de sprinkler en 1.5 van de wand af. Legborden in stellingen mogen van de VAS een breedte hebben van 100 centimeter. Zijn de legborden groter? Dan moeten de 70% open zijn dit in verband met de brandveiligheid. De maximale stapelhoogte is 2 meter voor verpakt vuurwerk en 1,5 meter voor onverpakt vuurwerk dit om vervorming van de verpakking en product te voorkomen. Dit mag hoger doormiddel van een stelling te gebruiken met verschillende legborden.

    Je kunt doormiddel van een capaciteit formule bereken je wat je maximale opslag is doormiddel van je maximale sproeidichtheid en vloeroppervlakte. Deze is te vinden op InfoMIL hieronder een voorbeeld voor de bewaarplaats dus niet de buffer:


    de ruimte is 4 x 5 x 3,6 meter
    vrij te houden ruimte tussen sprinkler en opgeslagen vuurwerk is 0,5 m
    vrij te houden ruimte tussen sprinklerkop en plafond is 0,1 m
    effectief beschikbare opslaghoogte is 3,0 m
    loopruimte is 0,75 m x 6 m = 4,5 m2 (in verband met de grootte en het visueel kunnen inspecteren zijn meerdere gangpaden nodig)
    het vloeroppervlak is 20 m2
    voor opslag is 20 - 4,5 = 15,5 m2 beschikbaar.

    Op basis van tabel 4 van het VAS is voor een opslaghoogte van 3 meter voor verpakt vuurwerk een watercapaciteit benodigd van 12,5 dm3/min/m2 (in de tabel hoogte 3,2 meter).

    Watercapaciteit 12,5 dm3/min/m2
    15,5 m2 x 3 meter = 46,5 m3
    46,5 m3 : 4 m3 = 11.600 kg (afgerond)

    Watercapaciteit 7,5 dm3/min/m2
    Stel nu dat er maar 7,5 dm3/min/m2 aan watercapaciteit beschikbaar is. Dan geldt volgens tabel 4 van het VAS een maximale opslaghoogte van 2,2 meter.
    15,5 m2 x 2,2 meter = 34,1 m3
    34,1 m3 : 4 m3 = 8.500 kg (afgerond)


    /\ Informatie van https://www.infomil.nl/onderwerpen/veiligheid/vuurwerk/



    Aanleg brandbeveiligingsinstallatie:
    1 Voordat vuurwerk in een (buffer)bewaarplaats mag moet er een UPD (uitgangspuntendocument) zijn opgesteld door het bedrijf
    2 Het bedrijf laat dit UPD beoordelen door een inspectie instelling
    3 Het UPD wordt voorgelegd bij bevoegd gezag
    4 Het bevoegd gezag neemt een besluit. Bij een goedkeuringsbesluit kan de installatie worden aangelegd.
    5. Na aanleg en voor ingebruikname vindt een inspectie plaats. Als die wordt goedgekeurd mag de opslag in gebruik worden genomen.
    (Voorheen was UPD > PvE (Plan van Eisen)

    Click image for larger version  Name:	63ea2b2d-1478-4d70-a139-c23d1a6c7f55_thumb840.webp Views:	0 Size:	37.2 KB ID:	2333

    De inspectie-instelling bekijkt of de UPD is opgesteld met de regels van het MEM60.

    Het is toegestaan om maximaal 500 kilo vuurwerk in de verkoopruimte te hebben mits dit is opgenomen in het UPD, dat is dan weer gekoppeld aan de brandveiligheid. Want ook daar moeten overal sprinklerinstallaties aanwezig zijn.

    Jaarlijkse moet de inspectie-instelling controleren of de huidige situatie voldoet aan de opgestelde UPD.
    Om de 5 jaar wordt er een ‘0 meting’ gedaan, Dan wordt bekeken of de huidige stand van zaken nog voldoet aan de huidige stand der technieken. Zijn er afwijkingen dan wordt de UPD ingetrokken en moet er een nieuwe UPD worden opgesteld.

    Als je een inrichting hebt van max. 10.000 kilo vuurwerk mag je max. 2 bewaarplaatsen hebben en 1 bufferbewaarplaats van maximaal 2.000 kilo

    In de 3 ruimten (bewaarplaats, bufferbewaarplaats en verkoopruimte moet een automatische sprinkler installatie worden aangebracht door de VAS. In de verkoopruimte moet die boven het vuurwerk hangen wat daar aanwezig is. In de verkoopruimte 68 graden QuickResponse sprinklers zijn als die hoger van dan 4 meter van de grond hangen moet er een warmteopvanginstallatie zijn met een verlaagd plafond een draftop met 0,30 cm hoog.


    In de (buffer)bewaarplaats moet een deluge-installatie aanwezig zijn met minimaal 2 moedersprinklers. 1 moeder sprinkler moet in het midden van de opslag zijn en de andere moedersprinkler bij de toegangsdeur.
    De sprinklerinstallatie pomp moet minimaal 1 keer per week kort draaien om vastzitten te voorkomen. De Watertank mag alleen van kunststof als deze zondig is afgeschermd dat de brand deze niet kan aantasten.

    Click image for larger version  Name:	Q0Q96L9.png Views:	8 Size:	121.3 KB ID:	2334

    Je moet een minimale blustijd hebben met de sprinklerinstallatie. Dit is om de tijd tussen de alarmering en de aankomst van de brandweer te overbruggen.
    Door de hoge reactietijd van de sprinklerinstallatie is de aanpak snel en wordt uitstraling naar andere (buffer)bewaarplaatsen voorkomen.

    Click image for larger version  Name:	image00011-1024x768.jpg Views:	0 Size:	148.7 KB ID:	2322




    Verlichting in bunkers mag niet statisch geladen zijn/worden.
    Er is een ontruimingsplan aanwezig, met vluchtroutes, noodverlichting, en alle vereiste die daarbij komen kijken.
    Bij minder dan 10.000 kilo is een automatische doormelding naar de brandweeralarmcentrale niet verplicht mits het bevoegde gezag dit eist.
    In de verkoopruimte is minimaal 1 handbrandmelder aanwezig die gekoppeld is aan de handbrandmeldinstallatie. Overigens gaat de ontruimingsinstallatie aan bij activatie van de sprinklerinstallatie. Als de verkoopruimte of de (buffer)bewaarplaats niet binnen 8 meter van elkaar zijn gelegen moet tevens bij elke (buffer)bewaarplaats een handbrandmelder worden geplaatst. (na activatie een slow-whoop en flitslicht)

    In het Memorandum 60 (staan alle eisen van de brandveiligheid en aanleg van de sprinklerinstallaties
    In de NEN6069 staan alle regels voor de bunkerconstructie beschreven.
    In het ontruimingsplan staan alle regels omtrent ontruimingsprocedures en de BMI en andere benodigdheden
    In het Vuurwerkbesluit staan alle regels omtrent het opslaan van vuurwerk en de verkoop daarvan. Die staan gelijk gekoppeld aan de NEN6069 en MEM60.

    MEM60 en Bal (Besluit activiteit Leefomgeving) maken de UPD zie bijlage hieronder met een diagram:

    Click image for larger version  Name:	kX24t39.png Views:	0 Size:	47.0 KB ID:	2319

    Dit is een fractie van alle (strenge) eisen voor het opslaan en verkopen van vuurwerk.

    Bronnen:
    HetCCV
    Memorandum60
    NEN6069
    IL&T
    Vuurwerkbesluit
    InfoMIL
    Bavel Brandbeveiliging
    Bal (Besluit activiteiten leefomgeving)

    Bor (Besluit Omgevingsrecht)
    Kiwa

    ANPI

    Fouten onder voorbehoud
    Laatst bewerkt door Luc; 02-02-2024, 21:32.
Verwerken....