Vierdaagsevuurwerk keert tóch terug, duurzame droneshow te duur: ‘Traditie kunnen we niet zomaar overboord gooien’

Collapse
X
 
 • Tijd
 • Toon
Clear All
new posts
 • Kruitveteraan
  AVP Lid
  • 26-01-2024
  • 69

  Vierdaagsevuurwerk keert tóch terug, duurzame droneshow te duur: ‘Traditie kunnen we niet zomaar overboord gooien’

  Vierdaagsevuurwerk keert tóch terug, duurzame droneshow te duur: ‘Traditie kunnen we niet zomaar overboord gooien’
  Mitchel Suijkerbuijk 29-06-24, 11:11

  De traditionele vuurwerkshow Waal in Vlammen keert tóch terug tijdens de Vierdaagsefeesten. Via een oproep hoopte de stichting Vierdaagsefeesten een milieuvriendelijk, maar betaalbaar alternatief te vinden. Dat is niet gelukt.​

  „Een spectaculaire droneshow is heel kostbaar. Het gaat niet alleen om de drones. Er is dan ook geluid nodig dat overal te horen is. Dat maakt het in totaal zo duur”, zegt een woordvoerder van de stichting Vierdaagsefeesten. ‘Grotere verlegenheid’
  Al jaren wil de organisatie liever van het vuurwerk boven de Waal in Nijmegen af vanwege het milieu. Vuurwerk is belastend en past niet bij het duurzame karakter van de feesten, liet de stichting vorig jaar vooraf aan het evenement al weten. Die had ‘steeds grotere verlegenheid’ bij het vuurwerkspektakel, altijd op de zondagavond van de feesten, en deed een oproep. Wie ideeën had voor een milieuvriendelijker alternatief, kon zich melden.

  Daarmee leek het erop dat vorig jaar weleens de laatste show met vuurwerk geweest kon zijn. De liefhebber kan toch zijn hart ophalen: op de oproep kwamen geen financieel haalbare voorstellen. „Er hebben zich wel bedrijven gemeld. Omdat de financiële inzet voor een alternatief zo hoog zou zijn, is dit nog niet te realiseren”, zegt de woordvoerder.
  Ook is er een subsidieaanvraag gedaan om geld los te krijgen voor een alternatief. Die subsidie is niet verleend. „En het zou ook niet kostendekkend zijn.”

  We kunnen een traditie als deze niet zomaar overboord gooien als we niet een minstens vergelijk­baar alterna­tief hebben 50.000 euro

  Waar het vuurwerk van zo’n twaalf minuten ruim 50.000 euro kost, zou een indrukwekkende droneshow inclusief organisatiekosten op 3 ton uitkomen. 1 ton zou dan betaald moeten worden door de stichting, 1 ton door de gemeente en 1 ton door de wandelmarsorganisatie. Een minder spectaculaire droneshow is geen optie.

  „We kunnen een traditie als deze ook niet zomaar overboord gooien als we niet minstens een vergelijkbaar alternatief hebben”, zegt de Vierdaagsefeesten-woordvoerder. „Het is een belangrijk ijkpunt in de week.”
  Inzet voor de editie van 2025 blijft een milieuvriendelijkere show dan vuurwerk.

  Bron: Gelderlander.nl
  ​​
 • Manvanprincipes
  AVP Lid
  • 26-01-2024
  • 1

  #2
  Draak van een gemeente,
  Volgend jaar kom ik niet meer naar de feesten kom niet voor een drone show maar een vuurwerkshow.
  Blij dat dit jaar het nog kan. nijmegen is het walhalla voor links geflipten,

  Opmerking

  Verwerken....