COUNTDOWN: NIEUWJAAR 2021 - 2022!

Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

Hoe steken jullie veilig je vuurwerk af?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Weergeven
Wis alles
nieuwe berichten
 • Mjd
  Mjd
  Administrator
  • Nov 2016
  • 2154

  Hoe steken jullie veilig je vuurwerk af?

  Zoals de titel al zegt, hoe steek jij veilig je vuurwerk af? Gebruik je een vuurwerkklem of zet je de cakes op een andere manier vast?
  Stook je met of zonder vuurwerkbril? En wat voor maatregelen neem je nog meer?


  Deel het hier en wie weet hebben de andere leden wel wat aan je tips!
  Voor al je vuurwerkinfo!

  https://www.avpvuurwerk.nl


  Het loopt altijd af met een sisser...
 • brl-scv
  AVP SuperFreak!
  • Nov 2016
  • 1549

  #2
  Cakes vastzetten:
  - Ik gebruik eigenlijk altijd leeggeschoten cakes om de cake die geschoten gaat worden te klemmen.
  - Dit is voor de eerst paar cakes natuurlijk lastig, dus neem ik het risico ze gewoon los op straat te zetten, vaak geen zin om daar iets op te verzinnen of te pakken (ook al weet ik dat het heel makkelijk kan zijn)

  pijlenrek:
  - ik gebruik eigenlijk altijd een pijlenrek, gewoon 5 ijzeren buisjes gemonteerd op een houten frame, zo gemaakt en super handig!
  - Waarom niet het buisje die bij de pijlen worden meegeleverd? Puur omdat die buisjes in mijn ogen niet stevig genoeg zijn, zeker wanneer de grond hard is lastig om in de grond te steken met kans op breken en dan heb je helemaal niks meer!
  - Waarom geen ouderwets, met zand/water gevulde, fles o.i.d.? Mij te instabiel + kans dat iemand anders of ikzelf hem omschop tijdens de hectiek

  Vuurwerkbril:
  - Ondanks dat ik ontzettend voorstander ben van een vuurwerkbril draag ik deze zelf eigenlijk nooit (sorry). Ik heb het gevoel dat ik met een bril op het vuurwerk toch minder beleef/zie/voel. Ik heb het gevoel dat ik wordt belemmerd in m'n zicht. Dit kan persoonlijk zijn, ik weet niet of nog meer mensen dit ervaren?
  - Daarnaast weet ik heel goed wat ik aan het doen ben en let ik ook altijd heel goed op of mijn vuurwerk goed afgaat. En de omstanders dan? De afgelopen jaren zijn die er eigenlijk niet of zijn bezig op dusdanig grote afstand dat ik het veilig genoeg acht om alleen met mijn vuurwerk bezig te zijn.


  Last but nut least:
  - Ik wil iedereen meegeven NOOIT met je hoofd boven het stuk vuurwerk te hangen als je het aansteekt, Ik zie nog zo vaak terug komen op filmpjes/compilaties dat mensen hun hoofd boven een cake/single shot/vuurpijl/ of nog erger een shell hangen terwijl ze die aansteken. Zo'n (lang) lontje ziet er natuurlijk heel veilig uit en doet eigenlijk altijd wel wat hij moet doen, maar je weet het immers nooit, het is en blijft vuurwerk....


  Zo, dit zijn de dingen die ik mee wil geven, pin je er niet op vast, doe ermee wat je wilt en laat mij vooral weten als je het ergens wel/niet mee eens bent!
  Let's get the party started! 

  Commentaar

  • RFGFireworks
   AVP Kruitsnuiver
   • Nov 2016
   • 117

   #3
   Vuurwerkbrillen zijn voor mij een middel die niet werken. Ten eerste zit er sowieso geen 1 comfortabel. Ten tweede zie ik er gewoon niks door doordat ze continu beslaan. En als laatste ben ik als de dood voor migraine aanvallen. Mijn oogbescherming is meestal mijn camera waarmee ik film. 

   Qua afsteken gebruik ik meestal een aansteeklont. Cakes zet ik meestal met stenen vast. Pijlen en ander vuurwerk steek ik niet meer af. Ik vermijd mensen waarvan ik weet dat ze vuurwerk niet op de juiste manier afsteken (of sowieso geen rekening met mij houden). En verder doe ik helemaal niks.
   Eigenaar van RFGFireworks.nl / Vroeger bekend onder de naam "Herdervriend" en/of "Firewebs" / Dol op siervuurwerk en fotografie!

   Commentaar

   • X-Treme
    AVP SuperFreak!
    • Nov 2016
    • 454

    #4
    Cakes vastzetten:
    - Ik gebruik eigenlijk altijd leeggeschoten cakes om de cake die geschoten gaat worden te klemmen.
    - Dit is voor de eerst paar cakes natuurlijk lastig, dus neem ik eerst een aantal cakes die door hun vorm niet om kunnen vallen, of ik gebruik een kleine doos waar ik een gat in maak waardoor ik een cake vast kan zetten.
    - Ook let ik altijd goed op hoe ik de cake neerzet, vlakke ondergrond, eventueel resten van vuurwerk veeg ik weg zodat de cake stevig staat.

    pijlenrek:
    - ik gebruik eigenlijk altijd het buisje wat je er bij geleverd krijgt om de vuurpijlen uit af te schieten, meestal zet ik het buisje in een tube van een afgeschoten cakebox of zet ik een grote bloempot op de weg, helaas staan er in de berm veel bomen waardoor ik het buisje niet in de vaste grond kan zetten.
    - Waarom geen ouderwets, met zand/water gevulde, fles o.i.d.? Mij te instabiel, met name bij grote pijlen wel eens gehad dat een flinke wind vlaag de fles plus pijl met brandend lont om blies, we konden nog net op tijd de fles weer recht krijgen anders had de pijl zo recht een groep mensen ingevlogen....

    Vuurwerkbril:
    - Draag ik al jaren, sinds afgelopen jaar een bril die ik ook gebruik voor het mountainbiken, lekker licht, past goed en heeft een prima zicht, met die goedkope vuurwerkbrillen heb je nog wel eens minder zicht of vertekend het beeld.

    Commentaar

    • The Passion
     AVP Lid
     • Aug 2018
     • 27

     #5
     zet vuurpijlen NOOIT in een fles, ook geen verzwaarde fles.
     vergeet niet dat een vuurpijl altijd topzwaar is en hoe groter de pijl, hoe groter de kans dat die omvalt, zeker als er een flinke wind staat.
     gebruik de bijgeleverde buis of een zwaar standaard.

     cakes die ik los stook zet ik meestal ook tussen andere cakes. voor het 12 uur project zet ik alles klem op houten platen of ze zijn zo groot dat het niet nodig is, maar dan zitten we al in de categorie cakboxen

     Commentaar

     • pekelder
      Super Moderator
      • Nov 2016
      • 678

      #6
      Moet zeggen dat ik de losse kanonslagen prettig vindt stoken met een aansteeklont. De rest stook ik eigenlijk met een gasaansteker. Vuurpijlen wel netjes in een gelast pijlenstander en de kleinere cakes zetten we keurig vast in een klem.
      Voor al je vuurwerkinfo!

      https://www.avpvuurwerk.nl 

      Commentaar

      • Thecoon
       AVP Lid
       • Sep 2017
       • 32

       #7
       cakes klem ik inderdaad ook zelf tussen andere cakes, en voor die tijd tussen beton klinkers. wij stoken altijd in de achtertuin van mijn maat, alle ruimte zodat er geen kans op letsel of schade is mocht hij omvallen o.i.d (nog nooit gebeurd!)

       pijlen steken wij af vanuit een x aantal oude c.v buizen die we in het gras drukken.

       alles met een stormaansteker, of een vakkeltje, aansteeklont moet je blazen en zit je weer te dichtbij met je hoofd vind ik.

       Commentaar

       • Noppes
        AVP SuperFreak!
        • Dec 2016
        • 3229

        #8
        Cakes altijd vast met stenen en/of leegeschoten cakes. Een bril heb ik altijd al op

        Pijlen in het buisje wat je erbij krijgt, die dan vast zetten met tie-wraps aan een paaltje o.i.d. Onmogelijk om om te vallen, maar je zit dan wel vast aan die plek. Vorig jaar ook een klein standaardje gemaakt, maar die is op het vuur beland.

        Aansteken met lont en gasaansteker.

        Inderdaad probeer ik ook altijd zo min mogelijk met mijn hoofd boven de cakes te hangen en ik probeer dit ook op mijn neefjes over te brengen.
        Pro-bunkerrat 

        Commentaar

        • Fausto
         AVP SuperFreak!
         • Dec 2016
         • 1118

         #9
         Cakes klemmen me meestal tussen wat klinkers. Sinds vorig jaar wonen we in nieuwbouw buurt.
         Dus hier en daar nog wat braakliggend terrein. Liggen ook nog mooi zandhoopjes richting de straat.
         Dus ideale plek om cakes achter te zetten. Mocht er toch iets mis gaan dan vangt de hoop het op.

         Pijlen hebben wij vrijwel niet maar werden vorig jaar in de dezelfde zandhoop gestoken en natuurlijk de andere kant opgericht.

         Vuurwerkbrillen gebruiken we niet, heel slecht inderdaad, maar zijn meestal met vrij grote groep dus worden deze aan de kinderen gegeven wat ik dan toch liever doe.

         Al het vuurwerk wordt aangestoken met pyrotorches of stormaanstekers. Voorheen was het altijd met peuken, ging vaak beter als met een aansteeklont.
         I love the smell of fireworks in the morning!

         Commentaar

         • ratelband
          AVP Lid
          • Nov 2016
          • 2

          #10
          Ik zet altijd alles vast met een vuurwerkklem, het is wel eens bijna mis gegaan dat er een cake omviel.
          Gelukkig had hij net zijn laatste schot weggeschoten

          En bril gebruik ik alleen smiddags, savonds heb ik het idee dat ik er wat wazig doorzie.
          Pijlen met een buisje in de grond vastgezet.

          Commentaar

          • Pyrokegel
           AVP SuperFreak!
           • Dec 2016
           • 867

           #11
           Jaren geleden hebben we een keer een klein potje afgestoken wat bij het eerste schot gelijk omviel. De rest van het potje ging alle kanten op door de straat. Één schot belandde bij ons in de gang omdat de voordeur half open stond. In de gang stond de rest van het vuurwerk klaar wat nog afgestoken moest worden.
           Gelukkig hadden we alleen wat kleine schroei plekken op de mat en één paar schoenen konden we weggooien.
           Sindsdien klemmen we losse potten altijd tussen stenen of andere potten. En de voordeur is nu ook gewoon dicht met de sleutel in het slot.
           Een vuurwerk bril draag ik altijd. Ik ben het ook gewend om een veiligheidsbril te dragen want dat is op het werk ook verplicht. Ik werk in de chemiesector en ik gebruik ook een veiligheidsbril van het werk tijdens het afsteken.
           Vuurpijlen schiet ik vanuit het buisje wat bij de vuurpijlen geleverd wordt of ik gebruik de parasol standaard.
           Aansteken doe ik met een pyrotorch, aansteeklont of een sigaret.
           https://www.youtube.com/channel/UC94...9DBXXN480qvnWQ

           Commentaar

           Verwerken ...
           X