Kooien/gaasverpakking bij vuurwerk. Waarom en waarvoor

Collapse
X
 
  • Tijd
  • Toon
Clear All
new posts
  • Luc
    AVP Lid
    • 26-01-2024
    • 261

    Kooien/gaasverpakking bij vuurwerk. Waarom en waarvoor

    In deze topic staat informatie met betrekking tot de bekende kooien bij vuurwerk. Waarom worden deze gebruikt en waarom deze verdwijnen.

    In Nederland hebben we te maken met strenge regels en wetgeving omtrent het verkopen, opslaan en vervoeren van vuurwerk. De afgelopen jaren neemt het gebruik van de bekende kooien om vuurwerk af. Maar waarom heeft vuurwerk een kooi en voor wie is de nodig?


    Vuurwerk is geclassificeerd in meerdere classificaties. Dit zijn:
    1.1G: Gevaar voor een massa-explosie
    1.2G: Gevaar voor scherfwerking
    1.3G: Er is gevaar voor brand op afstand, maar niet voor scherfwerking
    1.4G/1.4S: Het gevaar blijft beperkt tot de directe omgeving van het vuurwerk

    Waarom moet het vuurwerk worden geclassificeerd voor transport?
    Vuurwerk is aangemerkt als gevaarlijkste stof in de klasse 1 (ontplofbare stoffen en voorwerpen). Daarnaast bestaat er een defaultlijst. Een defaultlijst is een Internationale lijst die is vastgesteld door de UN Subcommittee of Experts on the Transport of Dangerous Goods. Die lijst bevat een geactualiseerde opsomming van vuurwerkartikelen met bijbehorende classificatie. De lijst wordt gebruikt indien de beproevingsgegevens van testserie 6 (bonfire test C6) van de VN- testen en beproevingen niet aanwezig zijn.

    Een fabrikant bepaalt de classificatie op basis van de samenstelling van de producten en kent de classificatiecode toe op basis van de internationale regelgeving die voortkomt uit de VN-aanbevelingen. De classificatie is bepalend voor het transport en de opslag van het vuurwerk.

    In Nederlands is het uitsluitend toegestaan op 1.4G/S. vuurwerk op te slaan. De bevoegde instanties zijn de gemeenten en/of de provincies.

    Het is toegestaan om 1.3G. met een kooi/gaasverpakking als 1.4G te vervoeren en op te slaan. Dit komt doordat het vuurwerk bij ontbrandingen in een kooi geen brand op afstand kan veroorzaken. 1.3G. vuurwerk mag onder 1.4G met kooi dus ook conform de Wet Milieubeheer met vergunning in Nederland worden opgeslagen en uiteindelijk aan consumenten worden verkocht.

    Hieronder staan 2 foto`s van een kooi/gaasverpakking. Met links een uitleg over de regels voor de constructie van een kooi/gaasverpakking.

    Click image for larger version

Name:	nml6UpK.png
Views:	44
Size:	145.3 KB
ID:	2258 Click image for larger version

Name:	aEV9Pqz.png
Views:	26
Size:	1.11 MB
ID:	2259

    Waarom is vuurwerk met kooi anders dan vuurwerk zonder kooi?
    Vuurwerk met kooi is officieel zwaarder geclassificeerd volgens de defaultlijst. Dit vuurwerk bevat een zwaardere effectlading en burst waardoor het harder knalt en grotere effecten kan hebben. Waardoor dit vuurwerk vaker als mooier wordt beschouwt.

    Importeurs gaan steeds vaker naar vuurwerk zonder kooi/gaasverpakking. Dit komt natuurlijk omdat deze kooi extra geld kost en er verschillende regels en wetgeving aan vast zitten. Ook controleert de inspectie dienst (IL&T) op deze verpakkingen en of dit vuurwerk juist in geclassificeerd. Helaas komt het vaker voor dat vuurwerk zwaarder is dan oorspronkelijk is geclassificeerd. Dit resulteert in boetes voor importeurs.

    1.3G vuurwerk wat als 1.4G wordt opslagen en getransporteerd wordt ook gekeurd doormiddel van een zogenoemde C6 test oftewel bonfire test. Deze test bekijkt of het vuurwerk niet massa explosief reageert en of het niet verkeerd is geclassificeerd. Hieronder een bijlage van deze test. In deze test worden dozen (150 liter) geplaats en worden rondom aangestoken. Uit een rapportage van 2022 blijkt dat veel 1.4G. geclassificeerd vuurwerk reageert als 1.1G. Dus massa-explosief.



    Click image for larger version

Name:	k5LiFd2.png
Views:	28
Size:	482.9 KB
ID:	2261


    Click image for larger version

Name:	ooo61wk.png
Views:	28
Size:	597.4 KB
ID:	2260



    Bronnen: IL&T, Vuurwerkbesluit, TNO, RoyalFireworks
    Voorafgaand aan het vervoer van vuurwerk over de weg, het spoor of de binnenwateren in Nederland is het verplicht om de classificatie van vuurwerk te laten autoriseren.

    Impactvolle innovaties creëren voor duurzaam welzijn en welvaart van de samenleving.

    Vuurwerk van de grootste Vuurwerk specialist met de hoogste kwaliteit voor bruiloft, party's, shows en feestjes, eigen vuurwerk import

    https://wetten.overheid.nl/BWBR0013360/2021-07-01

    Attached Files
Verwerken....