Blijven de vuurwerkwinkels in Baarle nu wel of niet open? Dit is er aan de hand in het enclavedorp

Collapse
X
 
 • Tijd
 • Toon
Clear All
new posts
 • Kruitveteraan
  AVP Lid
  • 26-01-2024
  • 69

  Blijven de vuurwerkwinkels in Baarle nu wel of niet open? Dit is er aan de hand in het enclavedorp

  Amy Klaverveld 03-07-24

  BAARLE-NASSAU - Wel vuurwerk kopen, geen vuurwerk kopen of toch elders shoppen. In enclavedorp Baarle heerst op dit moment veel verwarring rondom de vuurwerkwinkels. Wat speelt er nu eigenlijk en mogen de winkels dan toch openblijven?

  Hoe zit het ook alweer met het vuurwerk in Baarle?
  Het ‘mekka’ van de vuurwerkhandel Baarle staat bekend om zijn wirwar aan grenzen. Het ene moment sta je in Nederland (Baarle-Nassau), een stap verder sta je in België (Baarle-Hertog). Dit leidt soms tot bijzondere situaties, zoals met vuurwerk. Waar we in Nederland maar drie dagen per jaar vuurwerk mogen kopen, kan het in die kleine stukjes België het hele jaar door.
  Het is niet voor niets dat er veel vuurwerktoeristen naar het dorp trekken. Het ‘smokkelen’ van vuurwerk gaat in het dorp erg gemakkelijk. Dit wekt irritatie op bij de dorpelingen die vlak naast de vuurwerkwinkels wonen. Van wildplassers tot vreemden die spontaan in de tuin parkeren, buurtbewoners hebben het allemaal al meegemaakt.

  Hoe zit het met de vergunningen?
  Voor zes vuurwerkwinkels in Baarle-Hertog kwam er in april slecht nieuws. De omgevingsvergunningen liepen tot 1 juli 2024, en de nieuw aangevraagde vergunningen werden pontificaal geweigerd. Om precies te zijn gaat het over de omgevingsvergunning voor de opslag van het vuurwerk. Zonder opslag ook geen verkoop, is de redenering van de gemeente Baarle-Hertog.
  Al sinds de jaren tachtig is de vuurwerksituatie ongewijzigd, dus waarom zou de gemeente de vergunningen nu weigeren? Heel simpel gezegd: de overlast is de laatste jaren dusdanig toegenomen dat ze niet anders meer kon.

  Toch zijn de vuurwerkwinkels open. Hoe kan dat?
  Als je door Baarle loopt, sta je misschien raar te kijken. De vuurwerkwinkels zijn gewoon open. Een enkeling maakt zelfs reclame voor zijn ‘oranje openingsuren’, een knipoog naar het Nederlands elftal op het EK. De vergunningen zijn niet meer geldig, maar op dit moment lopen er nog verschillende procedures waardoor de winkels toch open kunnen blijven.

  Hoe dat precies zit, kan de gemeente Baarle-Hertog niet uitleggen. Vragen van deze krant wil de Belgische gemeente op dit moment niet beantwoorden. ,,Er lopen op dit moment nog meerdere administratieve beroepen en gerechtelijke procedures. Mede op advies van onze raadsmannen willen en kunnen wij hierop niet vooruitlopen.”
  Ook aan de andere kant blijft het stil. Vuurwerkhandelaren houden de lippen stijf op elkaar in afwachting van deze procedures. ,,We laten het recht rechtspreken.”

  Hoe gaat het nu verder?
  De vuurwerkwinkels blijven tot nader order open en je kunt dus ‘gewoon’ je knallers in Baarle halen. Pas na de gerechtelijke procedures zal er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de vuurwerkwinkels. Wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend.

  Bron: https://www.bndestem.nl/

  Artikel: https://www.bndestem.nl/baarle-nassa...et-enclavedorp
Verwerken....